Dieta, Zdrowie

Nietolerancja laktozy – nie myl jej z alergia na mleko!

Nietolerancja laktozy – nie myl jej z alergią na mleko! 

Ból brzucha, gazy, biegunka, problemy skórne a nawet przewlekły katar to tylko kilka z ważnych sygnałów, które wysyła nam organizm alarmując, że musimy przyjrzeć się naszej diecie. Na pierwszy rzut oka objawy te wskazywać mogą na wiele dolegliwości. Choć przyczyna może wydawać się nieoczywista, warto zwrócić szczególną uwagę na spożywany przez nas nabiał. Kiedy już powiążemy nasze objawy z mlekiem i jego pochodnymi, szukamy odpowiedzi na pytanie “Co nam dolega?”. Spotykamy jednak naprzemiennie informacje o nietolerancji laktozy i alergii na białko mleka krowiego. Który z tych terminów więc nas dotyczy? Mimo, iż ich punktem wspólnym jest mleko, nie można między nimi postawić znaku równości. Aby znaleźć źródło naszych dolegliwości i skutecznie je wyeliminować, musimy na samym początku zrozumieć te terminy, a następnie zająć się diagnostyką i na jej podstawie wprowadzić odpowiednią dietę eliminacyjną. 

 

Alergia czy nietolerancja? 

Wyjaśnijmy więc na początek różnicę między alergią a nietolerancją. W przypadku nietolerancji pokarmowej mamy do czynienia z brakiem enzymu rozkładającego laktozę. Mówiąc dokładniej – nasz układ pokarmowy nie potrafi jej strawić w odpowiedni sposób. Laktoza jest dwucukrem, który znajduje się w mleku i produktach pochodzenia mlecznego. Składa się z glukozy i galaktozy, a enzymem odpowiedzialnym za jej rozpad jest laktaza. W przypadku niedoboru laktazy, niestrawiona laktoza zaczyna fermentować w jelicie, powodując wzdęcia, gazy, biegunki, nudności, dyskomfort w brzuchu.  

Natomiast alergia jest nadmierną, patologiczną reakcją układu odpornościowego, która pojawia się w wyniku kontaktu z alergenem (zwykle są nim białka mleka). Do typowych objawów alergii, takich jak pokrzywka, nieżyt nosa czy silne migreny należy doliczyć wstrząs anafilaktyczny. Jest on bardzo niebezpieczny, a w konsekwencji może doprowadzić nawet do śmierci. Alergia pokarmowa jest trudna do zdiagnozowania. Wiele alergii daje podobne objawy, np. na białka mleka krowiego i na białko jaja kurzego. Dlatego aby znaleźć szkodliwy dla nas alergen powinno się wykonać: 

  • testy skórne punktowe 
  • testy alergiczne z krwi 
  • pokarmowe testy prowokacyjne. 

Porównując więc alergię i nietolerancję można wysnuć wniosek, że nietolerancja jest mniej niebezpieczna dla organizmu. Należy jednak mieć na uwadze, że nieleczona także może spowodować szereg groźnych chorób, zwłaszcza w zakresie przewodu pokarmowego. Dlatego podstawą musi być rozpoznanie – należy wykonać wiarygodne testy na nietolerancje pokarmowe. 

Laktoza a białka mleka – kiedy dieta eliminacyjna? 

Jak już zostało wspomniane, najważniejszą kwestią jest ustalenie czy mamy do czynienia z nietolerancją laktozy czy z alergią na białko mleka krowiego, bowiem właśnie od tego zależy jaką dietę eliminacyjną musimy wprowadzić. W przypadku alergii na białko mleka krowiego nie możemy spożywać żadnych produktów mlecznych, czyli ani mleka ani jego przetworów, tj. masła, jogurtów, śmietany, twarogów itd. Natomiast w przypadku nietolerancji laktozy, należy usunąć z jadłospisu tylko produkty zawierające laktozę. Na sklepowych półkach możemy znaleźć naprawdę duży wybór produktów przeznaczonych dla osób z nietolerancją laktozy – masła, sery, jogurty, a nawet mleko. 

Jak zatem dowiedzieć się, na które produkty możemy sobie pozwolić? Ponieważ objawy obu schorzeń bywają bardzo podobne należy wykonać właściwe badania na alergię pokarmową IgE – zależną w kierunku alergii na białka mleka krowiego oraz na nietolerancję laktozy – wodorowy test oddechowy, testy pH kału czy badanie genetyczne, które ze względu na dokładność, zyskuje na popularności. Dopiero po otrzymaniu wyników i konsultacji ze specjalistą jesteśmy w stanie wprowadzić odpowiednią dietę, a w niektórych przypadkach leczenie farmakologiczne.  

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *