Dieta, Sport, Zdrowie

Każdy ma inną wrażliwość na sól. Wszystko zapisane jest w genach

Od dawien, dawna wiemy, że nie powinniśmy przesadzać z ilością soli na talerzu. Przez wielu nazywana jest ona, podobnie jak cukier, białą śmiercią. Według WHO dzienna bezpieczna dawka soli wynosi maksymalnie 5 gramów. To mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Mało, prawda? Niestety, Polacy zjadają przeciętnie od 8 do 15 gramów soli dziennie, a niektórzy nawet ponad 30! Dlaczego tak bardzo powinniśmy uważać na to, ile soli spożywamy? Odpowiedź jest prosta – nadciśnienie tętnicze.  

Powszechnie wiadomo, że z nadciśnieniem nie ma żartów. Może bowiem prowadzić nawet do zawału serca czy udaru mózgu. Z nadciśnieniem tętniczym poniekąd wiąże się też pojęcie wrażliwości na sól. Słyszałeś kiedyś o wrażliwości na sól? To sytuacja, w której spożycie soli powoduje nadmierną odpowiedź ciśnieniową ze strony organizmu. Ludzi możemy podzielić na bardziej lub mniej wrażliwych na sól. Jak łatwo się domyślić, to właśnie ta pierwsza grupa powinna zwrócić szczególną uwagę na ilość soli spożywanej w diecie.  

Twoja babcia choruje na nadciśnienie tętnicze? Lepiej zbadaj się już teraz! 

Całkiem niedawno naukowcy z University of Virginia School of Medicine (UVA) oraz George Washington University School of Medicine wykazali wyraźny związek pomiędzy genami a wydalaniem soli z organizmu. Okazuje się, że za ten proces odpowiedzialny jest gen, który występuje aż u 48% populacji. Jeśli więc wiesz, że w Twojej rodzinie występowała już nadwrażliwość na sól lub problemy z nadciśnieniem nie lekceważ tego

Jakie objawy powinny Cię zaniepokoić? Kiedy możemy mówić o nadwrażliwości na sól? 

  • wzmożone pragnienie 
  • suchość błon śluzowych 
  • nudności 
  • znużenie 
  • wysokie ciśnienie tętnicze krwi (czyli takie o wartości 140/90 mm Hg lub więcej) 
  • kołatanie serca 
  • bóle głowy 
  • zaburzenia świadomości 
  • rozdrażnienie 
  • senność. 

Jak widzisz, objawy są typowe dla wielu schorzeń. Jeśli masz więc podejrzenia, że możesz mieć genetyczne predyspozycje do nadwrażliwości na sól warto to skonsultować ze specjalistą i podjąć odpowiednie kroki. Ludzie ze zdiagnozowaną wrażliwością na sól powinni przykładać o wiele większą wagę do prawidłowego odżywiania – ich dieta powinna być bardzo uboga w sód, ale bogata w potas, warto np.: 

  • spożywać więcej warzyw i owoców 
  • ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych 
  • spożywać produkty świeże, a unikać tych przetworzonych 
  • jeść częściej ale mniejszymi porcjami 
  • unikać produktów pieczonych na bazie proszku do pieczenia i sody. 

Dodatkowo warto również zwiększyć aktywność fizyczną – spaceruj, pływaj, zacznij jeździć na rowerze, codziennie i systematycznie podejmuj wysiłek o umiarkowanej intensywności przez 30–45 minut. 

To tylko kilka ogólnych propozycji z naszej strony. Pamiętaj jednak, że skuteczna dieta to taka, która jest dostosowana do płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej oraz indywidualnego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Taką spersonalizowaną dietę otrzymasz po konsultacji ze specjalistą.

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *