Dieta, Zdrowie

Nietolerancja laktozy nie jedno ma imię – rodzaje nietolerancji

Nietolerancje pokarmowe są tematem bardzo często poruszanym w kontekście zdrowego żywienia, a nietolerancja laktozy jest jedną z najczęściej spotykanych. Jej główną przyczyną jest brak laktazy − enzymu niezbędnego do rozkładu laktozy, nazywanej również cukrem mlecznym.

Nietolerancja laktozy może być:

  1. Wrodzona (alaktazja) − niezwykle rzadka, spowodowana całkowitym brakiem zdolności wytwarzania enzymu. Dolegliwości pojawiają się przy pierwszych karmieniach, w tym przypadku noworodek karmiony jest sztuczną formułą pozbawioną cukru.
  2. Pierwotna (hipolaktazja) − jest najczęściej występującym typem nietolerancji, o podłożu genetycznym, objawia się w wieku dojrzewania lub wczesnym wieku dorosłym i wraz z wiekiem postępuje (aktywność laktazy ulega obniżeniu).
  3. Wtórna − w wielu przypadkach tymczasowa, wytworzona w wyniku chorób lub czynników wpływających na niszczenie się nabłonka i kosmków jelitowych, do których należą:

– celiakia

– zespół jelita krótkiego

-schorzenie Whipple’a

– zespół Leśniowskiego-Crohna

– alergia pokarmowa na białko mleka krowiego lub soi

– pasożyty w przewodzie pokarmowym

–  martwicze zapalenie jelita

– mukowiscydoza

– zakażenia żołądkowo-jelitowe wywołane wirusami lub bakteriami (rotawirusy);

  1. Rozwojowa − występuje u wcześniaków urodzonych przed 34. tygodniem ciąży, spowodowana jest niedojrzałością nabłonka jelita cienkiego.

Objawy nietolerancji laktozy pojawiają się od pół godziny do dwóch godzin po jej spożyciu, najczęściej są to:

  • mdłości,
  • ból brzucha,
  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • kolki,
  • wydalanie dużej ilości gazów

W przypadku zaobserwowania u siebie objawów, możliwości diagnozy jest wiele:

– wodorowy test wydechowy

– badanie moczu

– badanie PH stolca

– test zmian poziomu glukozy w surowicy krwi

-próba eliminacyjna

testy genetyczne

Te ostatnie, wykonane we wczesnym wieku pozwolą również na zbadanie podatności na hipolaktazję, która być może dopiero jest przed nami.

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *