Dieta

Spowolniony lub przyspieszony metabolizm alkoholu – od czego zależy?

 

Każdy choć raz zadał sobie pytanie: „Od czego zależy tempo metabolizmu alkoholu?”. Często bowiem dzieje się tak, że dwie osoby, po spożyciu takiej samej ilości alkoholu, czują się zupełnie inaczej. Dlaczego? Jakie czynniki mają na to wpływ? Czy możemy przyspieszyć metabolizm alkoholu? A jeśli tak, to w jaki sposób? Postaramy się dziś odpowiedzieć na wszystkie te pytania. 

 

Jak metabolizowany jest alkohol?

Alkohol etylowy to związek chemiczny, który wchłania się wyjątkowo szybko bo zaledwie kilka minut po spożyciu. Zostaje wchłonięty już w układzie pokarmowym, głównie przez błonę śluzową żołądka i jelito cienkie. 

 

Co ciekawe, etanol jest metabolizowany dwustopniowo. Tempo pierwszego etapu warunkuje czas występowania objawów upojenia alkoholowego, natomiast tempo drugiego etapu decyduje o czasie występowania objawów kaca. Okazuje się, że to polimorfizmy w genach odpowiedzialnych za czas trwania powyższych procesów decydują o spowolnionym lub przyspieszonym metabolizmie alkoholu.

 

Metabolizm alkoholu wpływa jednak na cały nasz organizm. Dlaczego? Ponieważ alkohol nie jest wydalany w czystej postaci. 

Proces usuwania alkoholu z organizmu to:

– w 90% eliminacja enzymatyczna, czyli rozkład w procesach chemicznych, 

– w 10% usuwanie w postaci czystej, czyli w moczu i wydychanym powietrzu.

 

W jaki sposób dokładnie się to odbywa?

Choć proces wchłaniania alkoholu zaczyna się już w żołądku, to jego w większości ma miejsce w wątrobie, gdzie przy udziale enzymów wątrobowych, następuje przekształcenie etanolu w toksyczny aldehyd octowy. To właśnie pierwszy etap. Drugim z kolei jest metabolizowanie etanolu do względnie nietoksycznego octanu, którego około 75% zostaje uwolnione do krwi, reszta podlega dalszemu rozkładowi.

 

Alkohol, który nie został od razu „rozłożony” w wątrobie, trafia do krwiobiegu w czystej postaci. Kolejno przedostaje się do płuc. W ten sposób może zostać wydalone do 10% spożytego alkoholu. Następnie poprzez układ krwionośny alkohol trafia do organów wewnętrznych, w tym również do mózgu. Krąży w ten sposób w organizmie dopóki nie zostanie całkowicie rozłożony przez wątrobę.

Czynniki wpływające na metabolizm i wchłanianie alkoholu.

Choć na czas trwania metabolizmu alkoholu w dużej mierze wpływają nasze geny, to można wyróżnić również inne czynniki, które wpływają na wchłanianie i metabolizm alkoholu. 

 

Zaliczamy do nich przede wszystkim:

 

  • POKARM

 

Na proces wchłaniania alkoholu etylowego wpływa między innymi to, czy w czasie spożywania alkoholu w naszym przewodzie pokarmowym znajduje się jedzenie. A także to, jaki to rodzaj pokarmu. Wchłanianie alkoholu zależy bowiem od tego, w jakim tempie treść żołądka przechodzi do jelit. Im wyższa zawartość tłuszczu w pożywieniu, tym dłużej to trwa i tym więcej czasu zajmuje proces wchłaniania. 

Wiele badań jasno wykazało, że u osób, które spożyły alkohol po zjedzeniu posiłku, zawierającego węglowodany, tłuszcz i białko, wchłanianie alkoholu przebiegło trzy razy wolniej niż u tych, które spożywały alkohol na pusty żołądek.

 

 

  • PŁEĆ

 

Wchłanianie oraz przemiana alkoholu u kobiet i mężczyzn przebiega nieco inaczej. Przy tej samej ilości spożytego alkoholu, jego poziom we krwi u kobiet będzie wyższy niż u mężczyzn. Różnicę tę przypisuje się przede wszystkim mniejszej ilości wody w organizmie kobiet. Alkohol nie rozpuszcza się w tkance tłuszczowej, tylko w miejscach, w których znajduje się woda. W związku z tym – im więcej kilogramów wody posiadamy w organizmie, tym ostatecznie mniejsze stężenie alkoholu we krwi będziemy mieć po jego spożyciu.

 

Ten sam związek przyczynia się do różnic w tolerancji alkoholu u osób otyłych i wysportowanych. Osoba otyła, nawet pomimo większej masy ciała, może mieć mniejszą tolerancję alkoholu, niż osoba bardzo umięśniona.

 

Innym czynnikiem, który wpływa na uwarunkowane płcią różnice w zawartości alkoholu we krwi, jest niższa u kobiet aktywność enzymu dehydrogenazy alkoholowej, biorącego udział w metabolizmie alkoholu w żołądku. To powoduje, że do krwi przedostaje się więcej nieprzetworzonego alkoholu. 

 

Jak czuje się nasz organizm po spożyciu alkoholu?

Jak już zostało wspomniane, spożywanie alkoholu wpływa na prawidłowy metabolizm organizmu, nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia.
Dlaczego?

– odwodnienie, 

– wypłukanie minerałów, 

– wypłukanie witamin, 

– obecność we krwi toksycznego aldehydu octowego,

– spadek poziomu glukozy we krwi…

… to tylko niektóre czynniki, wpływające na wydłużony powrót organizmu do normy sprzed spożycia alkoholu. Tak, mowa tu oczywiście o kacu, czyli stanie występującym w trakcie oczyszczania się naszego organizmu z alkoholu. Często towarzyszą mu nieprzyjemnie objawy, jak ból głowy, wzmożone pragnienie, światłowstręt, nadwrażliwość na hałas czy problemy z koncentracją.

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *