Dieta, Zdrowie

NIETOLERANCJA LAKTOZY- nieprzyjemne skutki spożywania mleka

Laktoza – jeden z głównych składników mleka jest dwucukrem zbudowanym z pojedynczych cząsteczek galktozy i glukozy. Rodząc się wszyscy posiadamy umiejętność trawienia laktozy, gdyż jest ona również jednym ze składników mleka matki. Jednak z wiekiem umiejętność ta może zanikać (nie tylko w wieku dorosłym, ale też dziecięcym). Aby laktoza została przyswojona przez organizm musi ulec rozkładowi do cukrów prostych, które są łatwo wchłaniane do krwi. Za prawidłowy proces trawienia laktozy odpowiada znajdujący się w jelicie cienkim, enzym zwany Laktazą. W przypadku braku bądź niedoboru tego enzymu można mówić o nietolerancji laktozy, która w rezultacie odkłada się i zaczyna fermentować w jelitach. Objawami nietolerancji laktozy mogą być problemy gastryczne takie jak biegunka, wzdęcia, bóle brzucha. Do jednych z przyczyn nietolerancji laktozy zalicza się uwarunkowania genetyczne a dokładniej występowanie mutacji w genie MCM6. Analizy genetyczne mogą pomóc więc w wykryciu genetycznie uwarunkowanej nietolerancji laktozy. Dowiedz się więcej na ogen.pl

Należy pamiętać o tym, że nietolerancja laktozy nie jest alergią na mleko będąca odpowiedzią immunologiczną organizmu na alergeny, którymi w tym przypadku są białka mleka. Objawia się ona w zupełnie inny sposób w porównaniu do nietolerancji laktozy i mogą towarzyszyć następujące objawy: wysypka, katar, łzawienie oczu, zmęczenie i inne.

Wiedza zawarta w Indywidualnym Raporcie Genetycznym wskazuje genetyczne uwarunkowane predyspozycje do tolerancji laktozy Twojej lub Twoich bliskich i dzieci. Sprawdź czego jeszcze możesz dowiedzieć się z IGR na www.ogen.pl

Tagged , , , ,

About Kinga Sokołowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *